dissabte, 24 de gener del 2015

El Quixot en moto?

Ramon Folch i Guillén.  Foto: Miguel Ángel Cuartero.  Font: Hora Punta (TMB)

Ja us he parlat algun altre cop d'en Ramon Folch i Guillén. Hi torno avui amb motiu d'un article, al meu parer excel·lent, que va publicar a El Periódico no fa gaires dies (19/1/15). Us l'adjunto aquí sota (perdoneu la qualitat de la imatge), però abans que en feu la lectura completa deixeu-me justificar la tria.

M'ha semblat molt lúcida l'aproximació que fa a un dels temes d'avui dia: el progressiu empobriment del que en podríem dir el discurs cultural. Folch ho fa partint de l'aparició del concepte pensament dèbil  (Gianni Vattimo) com a contraposició a l'excessiva rigidesa del pensament modern creat amb la il·lustració. Tot i admetre d'entrada que tenia una part de raó, passa a destacar-ne els errors que, segons ell, la degeneració d'aquest pensament dèbil ha comportat, traint la intenció inicial d'esdevenir un discurs més flexible i obert de mires.

A tall d'exemple algunes cites de l'article (si teniu pressa sempre podeu passar a la lectura directa):

  • (el pensament dèbil)… ha abierto las puertas a la cultura de la incultura.
  • la falta de rigor no solo se combate, sino que se enseña.
  • Triunfan cantantes que ignoran las técnicas vocales básicas, escritores triviales se ven aplaudidos por lectores que han leído muy poca literatura…
  • Los canales convencionales de distribución del saber y de la información contrastada (libros, prensa) són invadidos por quienes eran sus destinatarios.
  • el "cut and paste" es una práctica generalizada entre los universitarios jóvenes.
  • ¿Habrá que editar un Quijote que circule en moto por la Mancha persiguiendo aerogeneradores?
Podria seguir però llavors us trepitjaria la sorpresa de la lectura. Us deixo, doncs, amb el "Savi" Folch:


1 comentari:

  1. Sabies paraules les d'en Ramon Folk...
    A l'empobriment general i hem d'afegir per desgràcia el de la cultura! Aquestes frases que has destacat en són molt representatives...
    Petonets.

    ResponElimina